‘Ne znam’ kultura? Vrlo rado, hvala!

ignorance

‘Ne znam.’ – dvije riječi i jedan znak interpunkcije. Zašto ih je takav problem izreći?

Ozbiljno, koliko ste puta bili u situaciji da nadređeni traži odgovor i vaš kolega umjesto ove dvije riječi potroši 4-5 minuta objašnjavajući, a da je svima jasno da u stvari ne zna odgovor?

Imam dojam da danas manageri uvijek sve znaju. To je fenomenalno! Doista. Bez obzira na kojem nivou upravljanja se odvija sastanak, koja je tema i koliko unutar ili izvan dosega odgovornosti i znanja prisutnih, nikada nećete čuti da netko nešto ne zna.  Ne zaboravimo, kulturu tvrtke definiraju upravo ti ljudi. I to svojim postupcima, a ne pisanjem lijepih želja o tome kakva bi kultura u komaniji trebala biti.

Stoga ne čudi da je ista situacija i u razgovoru sa specijalistima. Pitajte ih nešto u vezi njihove odgovornosti, recimo nešto što do sada nisu radili. Nema šanse da netko od njih kaže ‘Ne znam.’ Kao da je to velika sramota i kraj karijere. Kao da nas u školi nauče sve i sada mi to zauvijek znamo. OK, moramo priznati, to se ne dešava uvijek nekom drugom. Svatko od nas bio je barem jednom u toj situaciji. Ja prvi.

A koliko je samo problema proizašlo iz krivih činjenica ili prikrivenog neznanja – sjetite se. Sigurno vam padaju na pamet barem dvije-tri anegdote. A sve bi bio jednostavnije da je samo netko imao petlje reći ‘Ne znam, ali mogu saznati/naučiti.’. OK, odluka bi bila donešena malo kasnije, ali zacijelo bi to čekanje bilo znatno kraće od vremena i napora utrošenog na ispravljanje pogrešaka i rješavanje problema kojih, de facto, ne bi niti bilo, samo da je netko …

Kreiramo li kompanijsku kulturu koja dozvoljava i podržava ‘Ne znam’, štedimo vrijeme i de facto kreiramo kulturu koja podržava učenje na greškama. A upravo je mogućnost pogreške ono što će omogućiti slobodno iskušavanje inovativnosti koju svi toliko uporno priželjkujemo, ali ne znamo kako isprovocirati.

Pod pritiskom rokova i rezultata vrlo često gubimo iz vida najtrivijalnije stvari koje imaju veliki utjecaj na kulturu kompanije. A posljedice za kompaniju su dugoročne i dalekosežne – i sve su negativne!

Pragmatekh konzulanti pomoći će vam uočiti izazove i probleme te omogućiti izgradnju kompanijske kulture koja će zadovoljiti izazove razvoja. Kulture koja će omogućiti angažiranost i motiviranost djelatnika te tako osigurati povećanje produktivnosti i postaviti temelje za inovativnost.

 

by Danko Pigac